Kauza úniková hra: Útěk z Osvětimi

Hlasování: „Je koncentrační tábor vhodné téma na únikovou hru?“ dopadlo (v době psaní článku 30. 1. 2017) následovně:

Hlasujících: 461 | ANO: 330 |NE: 131

Názor SolvePrague.cz? NE! Tedy rozhodně ne ve zvolené formě. Proč? A proč autoři hru nakonec stáhli i ze svých stránek?

Útěk z Osvětimi není zboží na prodej

Základním problémem, kterého se autoři dopustili, je zvolený způsob propagace hry:

  • „útěk ze sprch pro 2-4 osoby
  • „poslední sprcha“
  • ukončení předprodeje na mezinárodní den obětí holocaustu (27. 1. )

To jsou formulace a přešlapy, které by se u podobného tématu neměly objevit, pokud by autor k tématu přistupoval s dostatečnou úctou a respektem. A ukončení předprodeje na mezinárodní den obětí holocaustu? V lepším případě si autoři hry nezjistili dostatečně fakta, v horším případě se jednalo o záměr.

Autoři hru stáhli, a co dál?

Propagace i předprodej hry vyvolaly velkou vlnu komentářů a názorů. Včetně diskuze na našem Facebooku. Názory byly pozitivní i negativní a většinou velmi emotivní.

Včera hru autoři stáhli a na jejich webovkách dnes najdete jen nefunkčí stránku. Jestli je k tomu přiměly názory diskutujících, nebo vlastní svědomí? Nevíme, pravděpodobně obojí.

Ale co dál? Mají vůbec vznikat únikové hry na podobná témata? Není to nová alternativní cesta ke vzdělání a nemohou být podobné hry i poučné?

Utek_z_Osvetimi_404

Stránka s hrou Útěk z Osvětimi je již nefunkční

Historické motivy únikových her

Je pochopitelné, že se autoři únikových her snaží a budou snažit dělat hry na motivy slavných historických událostí, podobně jako je to ve filmovém průmyslu. Jsou to okamžiky, které vyvolávají emoce a historický kontext jim dodává nádech autentičnosti.

I v Praze tak už například vznikly skvělé únikové hry na motivy historických událostí. Většinu her jsme si sami vyzkoušeli a jsou velmi povedené: Bombardování Prahy za druhé světové války, Útěk z Alcatrazu od stejných tvůrců nebo třeba hra na motivy filmu Hanební pancharti od Door Z, která se také nepřímo dotýká tématu druhé světové války.

V čem se tedy liší Útěk z Osvětimi?

Hranice byly překročeny

Pozitivní na celé kauze je informace o tom, kde mají podobné hry své hranice, které by se neměly překračovat. Autoři této hry jednoduše zašli za hranu slušnosti a respektu vůči obětem holocaustu.

Nemohla by ale podobná hra vzniknout, pokud by se k tématu přistoupilo citlivě a s historickou přesností a úctou? Možná ano. Musel by se ale změnit celý přístup k tvorbě takové hry.

Od začátku by se hra musela diskutovat s historiky, učiteli dějepisu a určitě i s židovskou obcí. Zeptali jsme se na názor učitele dějepisu na základní škole:

„Úniková hra o koncentračním táboře postrádá absolutně smysl. Osvětim byla vyhlazovacím táborem, ze kterého nebylo téměř úniku. Za šest let se to povedlo jen 144 lidem, zatímco obětí bylo 1,3 milionu. Jak z toho chcete udělat únikovou hru? 

Z deseti lidí, co by tuto hru hrálo, by muselo devět být posláno na okamžitou smrt do plynových komor (ve hře by tedy museli přestat hrát). Ten, co by přežil, by musel velice tvrdě pracovat, odtahovat své mrtvé druhy do krematorií a asi by na útěk moc myšlenek neměl. Je správné na tyto krutosti upozorňovat, ale lepším způsobem.“

Nebyl to celé jen marketing?

Co když hra neměla vůbec vzniknout? Možná to byl jen marketingový tah, jak se zviditelnit. Pokud ano, tak „gratulace“ autorům. I my jsme na našem Facebooku byli slovně napadeni, proč připravujeme takovou nechutnou hru. Tým SolvePrague.cz nemá se vznikající hrou nic společného.

Jsme ale přesvědčeni o tom, že by se podobná témata měla otevřeně diskutovat. Byl to také jeden z důvodů, proč jsme SolvePrague.cz zakládali a rozhodně v tom budeme pokračovat.

Hlasovat a komentovat kauzu můžete i dál na našem Facebooku. Děkujeme všem za dosavadní i budoucí komentáře.

Chcete odebírat naše novinky a články ze světa únikových her přímo do mailu? Přidejte svůj email níže a vše se dozvíte jako první.

Osvetim_hlasovani

Otázka na našem Facebooku, kde můžete stále hlasovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *