Historie únikových her ve světě

Únikové hry se v posledních letech staly obrovským hitem po celém světě, ani v České republice tomu není jinak. Pokud se člověk projde třeba po Praze, prakticky neprojde ulici, aniž by na některou z nich nenarazil. Přestože však normální tuzemský hráč může sledovat boom až v nedávné historii, únikové hry se zrodily již mnohem dříve. Kde se vlastně „Escape Games“ vzaly?

Princip únikové hry není potřeba hlouběji představovat – hráč či skupina hráčů je postavena před sérii hádanek, cílem je vše v daném časovém limitu vyřešit. Jde o původní princip, který se mezi námi objevil už před prvními únikovkami, poprvé jsme ho mohli vidět u videoher. Jedním ze zástupců je třeba Crimson Room z roku 2004. Tvůrce Toshimitsu Takagi tehdy vlastně ve virtuálním prostoru vytvořil to, co dnes už dobře známe.

Záběr ze hry Crimson Room

Od videohry k reálné únikové hře je to však velký skok, několik let proto trvalo, než se japonská společnost SCARP rozhodla skutečnou místnost vytvořit. V roce 2007 otevřeli první únikovku s pravidly, jež se ani po deseti letech prakticky nezměnily – hráči jsou vpuštěni do místnosti, překonávají překážky a snaží se v limitu jedné hodiny utéct. My už dnes pouze neutíkáme, zneškodňujeme třeba bomby nebo hledáme léčivé formule, v základu jde ale o to samé.

Únikovky v Evropě

Únikové hry se následně rozrůstaly po celé Asii. Čtyři roky trvalo, než se pak první Escape Game objevila i v Evropě, konkrétně v Maďarsku. V roce 2011 vznikla společnost Parapark, která vytvořila první evropskou místnost – zajímavostí však je, že zakladatel Attila Gyurkovics o tehdy již značné popularitě v Asii nevěděl. Prostě jen chtěl přijít s novou myšlenkou pro teambuildingové aktivity. Vznikla tak místnost jménem Hint Hunt.

Ve stejném roce pak výše zmíněná japonská firma SCARP otevřela pod názvem Real Escape Game první únikovou hru v USA. Během let 2012 a 2013 se následně únikovky začaly šířit dále po světě, dostaly se třeba do Anglie, Francie či Kanady. Pak už zbýval jen krok od toho, aby se nová forma zábavy ukázala i u nás.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *