Pozor na špatné únikové hry

Únikové hry jsou velmi unikátní obor podnikání. Téměř v každém jiném oboru (restaurace, zážitky, služby, atp.) se snažíte vybudovat stálou klientelu, která se k vám bude ráda vracet. U únikových her to ale neplatí. Pokud neprovozujete více místností, tak se skupina po odehrání hry už nikdy nevrátí. Investovali jste tedy nemalé prostředky do vybudování jednorázového zážitku pro lidi, které už pravděpodobně nikdy neuvidíte.

Podobně odlišné je vnímání konkurence. Fanoušci únikových her se už sice nevrátí k vám, ale naopak je velká možnost, že si rádi zahrají jinou, stejně kvalitní, únikovu hru. Konkurence tady vlastně funguje spíše obráceně. Kvalitní únikovky pomáhají vytvářet dobré jméno celému byznysu, z čehož pak profitují další dobré únikové hry. Kruh se uzavírá a všichni jsou spokojení. No jo, ale co ty špatné hry...asi už víte kam tím míříme.

Real Games

V květnu roku 2015 jsme hned po naší první únikové hře v Hotelu le Marais vyrazili na další únikovku. Jednalo se o hru Záhadný pokoj od společnosti Real games.

Natěšeni na další únikovku jsme vyrazili. První problém nastal hned u hledání únikové hry. Ta se měla nacházet na Praze 4 u zastávky Pod Jezerkou. Místo jsme s pomocí GPS ještě našli. Problém byl, že na místě nebyla žádná cedule ani jiné upozornění, že se tam nachází úniková hra. Logický první krok je zavolat telefonem. Jenže ten na stránkách www.realgames.cz jaksi chybí.

Nakonec se mi podařilo záhadným způsobem dohledat nějaký telefon, který ale bohužel nikdo nebral. Zkusili jsme se tedy optat místních, jestli neví o únikové hře. Narazili jsme na nějaké pacienty na vozíku a jejich ošetřovatelky, ale bohužel nikdo nikdy o Real games v tomto areálu neslyšel. Zjistili jsme, že se nacházíme v nějakém typu sanatoria pro dlouhobě nemocné. Po asi 15 minutách hledání se mi rozezvučel telefon. Ozvala se plachá slečna. Popsali jsme jí kde jsme a že si prý pro nás hned přijde. Po chvilce se skutečně odnikud zjevila jako lesní víla.

„Únikovka? Pojďte za mnou,“ řekla stroze a my jsme jí následovali do místosti, která vypadala jako kaple (možná i proto, že to byla skutečná kaple). „Na věci, které jsou za červenou páskou nesmíte šahat.“ Oznámila nám, načež z kapsy vytáhla nejmenší zbraň, kterou jsem kdy v životě viděl, namířila ji na nás a tichým hláskem řekla: „Zatkla vás tajná policie a vy máte hodinu na to, abyste se odsud dostali, než přijdu zpátky. Totiž, než přijde ta tajná policie.“ Opustila místnost a zamknula za sebou dveře.

„No ty vole, řekl Ondra“ a já bych svoje pocity lépe nevyjádřil. Doufali jsme alespoň v kvalitní provedení únikovky samotné, ale bohužel zklamání pokračovalo dál. Kaple je sice místnost se super prostředím, ale to neplatí, když je 70% místnosti obehnáno páskami „nešahat“. To už je pak lepší hrát u někoho v obýváku, než v kapli. Ještě to ale mohl zachránit příběh, nebo kvalitní úkoly.

papir-a-tuzka-solveprague

Papír a tužka jako nejčastější rekvizity v Real Games

Bohužel příběh moc smysl nedával a úkoly byly ve formě - najdi papírky, poskládej papírky, všimni si, že papírky dávají dohromady nějaký smysl a otevři další zámek. Poslední tajný trumf bylo ultrafialové světlo, které mělo odhalit tajemný nápis na zdi. Bohužel ale došly baterky, takže se nápis moc přečíst nedal...náklady na vytvoření takové únikové hry? Asi tak 783 Kč včetně papíru a nových baterek do ultrafialového světla.

Tak dlouho jsme hledali alespoň jednu pozitivní věc a nakonec jsme našli! Byl to pro nás tak silný zážitek, že to byl jeden z hlavních důvodů, proč jsme se rozhodli založit SolvePrague a začít blogovat o únikových hrách v Praze. Nechceme totiž, aby se někomu v budoucnu stala podobně špatná zkušenost. Kdybychom totiž takovou únikovku navštívili jako první, tak bychom se velmi pravděpodobně už do žádné jiné nikdy nevrátili. A to by byla obrovská škoda.

Nezbývá nám, než Real games udělit odznak NEDOPORUČUJEME a doufat, že odradíme, co největší množství lidí. A to především těch, kteří na únikové hře ještě nebyli. Naším cílem je totiž, aby se únikové hry rozšiřovaly dál mezi více a více lidí a vznikaly další promakané a únikovky. I dál tak budeme sledovat trh únikových her v Praze a všem, kteří si to zaslouží budeme udělovat odznak NEDOPORUČUJEME. Stejně tak jako budeme udělovat i jiné odznaky únikovým hrám, které si to naopak zaslouží.

Stejně jako jsme to udělali už v mnoha případech předtím. Schválně klikněte na odznaky, které vás zajímají a uvidíte, které únikové hry je už získaly.