5 tipů pro úspěšné vyřešení nejčastějších šifer v únikových hrách

V minulém díle jsme se zaměřili na všeobecné zdolávání únikových her jako celku. Dnes vás seznámíme s nejčastějšími šiframi, se kterými se můžete v únikové místnosti setkat, a poradíme vám, jak je úspěšně překonat.

Typy zámků

Před vstupem do místnosti byste se měli alespoň zběžně seznámit s různými druhy zámků. Kromě klasických zámků na klíč nebo číselnou kombinaci se můžete potkat také se speciálními zámky na číselnou kombinaci s písmeny, otočný zámek, který funguje stejně jako u známých trezorů nebo dalšími, o kterých jste možná ani neslyšeli.

Jestliže se vám nedaří některý zámek otevřít a jste si jistí, že máte kombinaci správně, ať ho zkusí otevřít jiný člen týmu. Tlak totiž hraje svou roli a tento detail vás může snadno zachránit. Taktéž můžete zkusit uhádnout poslední číslo kombinace zámku metodou pokus-omyl a ušetřit drahocenný čas.

Typy šifer

pigpenova šifra

Nemusíte si samozřejmě pamatovat desítky různých klíčů na rozkódování, určitě vám ale pomůže, když budete vědět, o jakou šifru se jedná jen na základě jejího vzhledu.

Tečky a čárky značí většinou morseovku. Nemusí se ale vždy jednat jen o tečky a čárky, ale může jít o blikající světlo nebo zvuk.

Dalším častým typem je Pigpenova šifra (viz obrázek). Na první pohled se může jevit jako hieroglyfy, nicméně po nalezení správného klíče bude její rozluštění snadné.

Pokud někde uvidíte skupiny teček po 6, s největší pravděpodobností se bude jednat o Braillovo písmo.

Jedním typem šifer, ke kterému klíč možná potřebovat ani nebudete, jsou řady čísel od 1 do 26, které většinou zastupují jednotlivá písmena abecedy (případně do 42 v případě české abecedy s diakritikou).

Psané nápovědy

Nápovědy se do textů šifrují nejčastěji pomocí následujících čtyř metod:

  • První jsou tučně (nebo jinak) zvýrazněná písmena nebo i celá slova.
  • Druhou možností, jak v textu ukrýt nápovědu, je využití prvních písmen každého řádku.
  • Zatřetí můžete v některých textech nalézt slova s chybějícím písmenem. Součástí nápovědy může být v tomto případě buď samostatné chybějící písmeno, nebo celé slovo, ve kterém nějaké písmeno chybí.
  • Čtvrtým způsobem, jak do textu zakomponovat nápovědu, je napsat patřičná slova velkými písmeny.

Důležité je vždy najít něco, co vyniká z běžně zažitého vzoru. S tím se dostáváme k předposlednímu tipu.

Hledejte vzory

barevné kuličky v miskách

Pokud uvidíte na tabuli nakreslené různé mnohoúhelníky, řešením může být počet jejich stěn. Případně zkuste spočítat různé barevné kuličky v misce. Nebo poskládejte dohromady stejně barevné tvary a dostanete výsledný obrázek.

Vždy je důležité se na věc podívat zeširoka a najít jednu společnou věc, nebo naopak něco, co nesedí.

Průvodce je váš přítel

průvodce

Vždy, když přijdete do jakékoliv místnosti, pečlivě poslouchejte instrukce průvodce. Průvodci totiž mohou častokrát ve svém výkladu skrytě naťuknout nejčastější zádrhely. Také se zeptejte, zda v místnosti platí pravidlo využití jedné věci pro jedinou nápovědu.

Pokud nechcete využít žádnou z oficiálních nápověd průvodce, můžete požádat například o to, aby vás informoval, zda jste v dané chvíli značně pozadu oproti průměrné skupině.

Myslete na to, že nejdůležitějším cílem únikové místnosti je se dobře pobavit. Když si tedy vážně nebudete vědět rady, přijměte nápovědu a posuňte se v příběhu dál.

Až půjdete příště zdolávat nějakou únikovou místnost, pamatujte na všechny naše tipy a dejte nám vědět, jestli vám ve vašem úniku alespoň trochu pomohly!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *