5 tipů na úspěšné zdolání jakékoliv únikové hry

Milujete únikovky, ale nedaří se vám v nich tak, jak byste si představovali? Nebo jste ještě v žádné nebyli, chtěli byste si nějakou vyzkoušet, ale bojíte se, že se před svými kamarády ztrapníte? Pak si přečtěte našich pět osvědčených tipů a žádný úkol vás už nezastaví!

Přemýšlejte jednoduše

Myslete na to, že ve většině místností má průměrný člověk na její zdolání 60 minut. Nepotřebujete žádné speciální znalosti a vystačíte si s tím, co naleznete v místnosti. Není třeba nic složitě vymýšlet.

V jedné místnosti jsme například nalezli cestovní deník zloděje, který navštívil několik měst. Nejdříve jsme zkoumali čísla silnic, po kterých mohl jet, poté jsme zkoušeli pracovat s názvy daných měst a z toho vyluštit nějaké heslo. Nakonec jsme zjistili, že navštívená města tvoří svou polohou písmeno „V“, což byla první část kódu zámku, který jsme měli odemknout.

Pokud se vám nedaří najít jednoduchou odpověď na hádanku, je možné, že jste ještě nenašli všechny potřebné informace. Pokračujte tedy dále a k hádance se vraťte později.

Hledání

První věcí, kterou byste měli po vstupu do únikové místnosti udělat, je se rozdělit a hledat různé nápovědy a předměty. Nejčastější skrýše se nachází pod stoly, pod koberci, ve falešných knihách, v kapsách oblečení nebo na druhé straně dveří.

Velmi častou chybou je přitom hledání na místech, kde nic nenajdete. Rozhodně tedy nemusíte rozebírat lustr ani zásuvku. Další častou chybou je vidět nápovědy a věci tam, kde nejsou. Na spodní straně křesla mohou být například nálepky s kódem ještě z výroby, které samozřejmě do hry nijak nezapadají.

Klíčové předměty a nápovědy by měly být v dobře navržené místnosti jasné na první pohled. V tomto případě platí, že více odehraných místností vám pomůže rozpoznat pravou nápovědu od pouhé fantazie.

Organizace věcí

Při prohledávání shromažďujte všechny nápovědy na jedno místo. Pokud naleznete tři podobné poháry s čísly, postavte je vedle sebe. Díky tomu snáze rozpoznáte myšlenku a zjistíte, co vám uniká. Nikdo by neměl chodit po místnosti a nalezené předměty držet jen tak v ruce. Zeptejte se ještě před hrou, ale ve většině místností použijete jednu nápovědu a jeden předmět vždy pouze jednou.

Použité nápovědy tedy odkládejte na jedno místo a použitý klíč nechávejte v odemknutém zámku. Vyhnete se tak nedorozumění, kdy bude jeden člen řešit hádanku pomocí nějaké věci, která již byla použita jinde.

Soustřeďte se na jednotlivé úkoly

Jakmile začnete místnost chápat, soustřeďte se na překážku, která vám brání v posunu vpřed. V nějakou chvíli se vám může zdát, že prostě nemáte šanci se z místnosti dostat. Pak ale vyřešíte jednu věc a všechno do sebe začne zapadat.

Na vyřešení obtížné překážky na to jděte odzadu. Například máte otevřít zámek od cely. K tomu potřebujete klíč, který může být uložený na místě, kam se nedostanete rukou. Vedle je skříňka, která pravděpodobně obsahuje pomůcku, kterou klíč vytáhnete, bohužel je ale zamknutá kódovým zámkem. A přesně s tímto problémem musíte začít.

Týmové role

Nejčastějším důvodem neúspěchu je nedostatečná komunikace. A to platí všeobecně, ne jen v únikových hrách. Z tohoto důvodu je velice důležitá role manažera.

Manažer bere veškerou komunikaci na sebe. Neangažuje se až tak moc do řešení hádanek, za to ale sbírá informace od ostatních členů. Jeden mu například řekne, že v jedné části je zámek s kombinací na 4 čísla a manažer tak celému týmu ohlásí, že hledáme čtyři čísla.

Manažer dává pozor na aktivní úkoly, které je potřeba řešit, kdo pracuje na čem a udržuje tempo hry. Přitom se neponořuje moc do řešení hádanek, aby měl přehled o celistvé situaci.

 

Výše zmíněné tipy vám pomohou úspěšně uniknout z jakéhokoliv typu únikové místnosti. Prvních pět tipů se soustředilo na všeobecnou týmovou strategii. V příštím článku se podíváme na to, jak přistupovat k samotným hádánkám a šifrám.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *