Co jsou únikové hry?

Slyšeli jste už o zážitku jako je úniková hra neboli escape room?

Že ne, nebo jenom trochu tušíte? Tak koukněte na borce z Big Bangu, jak si poradili s únikovou místností v rekordním čase.

„Fuuj, zombíci – tam nejdu.“ Rozhodně se nemusíte bát, že na vás v každé únikové hře vyskočí zombie a bude vám bránit v řešení úkolů. Únikové hry jsou vždy různě tématicky laděné, a tak je jenom na vás, jestli budete chtít zažít bombardování Prahy, vyřešit vraždu na Žižkově.

V Praze najdete desítky únikových her a další rostou každý den jako houby po dešti.

Co je úniková hra?

Představte si, že vás někdo zavře do místnosti a vy máte hodinu na to, abyste se dostali ven. V únikové místnosti na vás čeká řada nástrah, šifer a tématicky laděných úkolů, které musíte překonat.

K dispozici máte svůj důvtip, postřeh, logiku, ale především tým vašich kamarádů a známých! Únikové hry jsou netradiční zážitek, o kterém si budete s přáteli či rodinou ještě celý večer vyprávět.

Bojovky a táborové hry

Pamatujete si ještě na časy táborových her a bojovek? Společně s ostatními táborníky jste plnili úkol za úkolem, až jste nakonec rozlouskli i finální quest a tím celý příběh bojovky.

Únikové hry jsou velmi podobné. Jen úkoly jsou složitější, příběh silnější a technické provedení promakanější. Jedna věc ale zůstává stejná – máte radost jako malé děti na táboře. A to je skvělý pocit.

Ten umí to a ten zas tohle

Bojíte se zajít na únikové hry, protože luštění úkolů není vaše parketa nebo nechcete být před kamarády za blbce? Rozhodně se nemáte čeho bát. V únikových hrách najdete celou řadu úkolů od postřehových, manuálních, zaměřených na spolupráci, komunikaci, logiku až třeba po chemické experimenty. Každý si tak najde to svoje a každý člen týmu je vždy potřebný. Nemusíte být matematický genius, abyste vyřešili pár úkolů a únikovku si užili.

Solveprague_unikovy tym

Po únikové hře vás čeká společné foto a pak hurá na pivo – tým SolvePrague

Ideální zábava před večerní party

Úniková hra je ideální zábava před tím, než se vydáte do víru města na večerní party, nebo než zajdete na večeři s rodinou. Běžný čas na únik z místnosti je totiž jen 60 minut, takže není problém si zpestřit procházku města nebo odskočit z nakupování.

Někdo se chodí do únikovky třeba i vyspat na gauč – viz veselá historka z únikové hry Bombardování Prahy. Ale to už je fakt trochu extrém.

Jak hrát a (vy)hrát?

Základem je umět dobře spolupracovat a komunikovat. Sdělovat si navzájem, na čem kdo pracuje. Jaké klíče a zámky jste už otevřeli a co jste v nich našli. Uvidíte, že každému jde něco jiného a někdy je fajn si úkoly prohodit nebo zapojit ostatní.

V životě se stává, že dva lidé koukají na stejnou věc a každý vidí něco jiného. To samé platí i v únikovkách – někdy je dobré „zásek“ řešit tím, že jdete od začátku jinou cestou. Každopádně na začátku každého questu nejdříve důkladně prozkoumejte dané předměty a okolí.

„Jaký byl nejrychlejší čas?“. Tato otázka často zazní před vstupem do místnosti. Jsou týmy, pro které je lákavé dosáhnout rekordního času místnosti. Soutěživým typům bychom však rádi připoměli, že i cesta může být cíl.

Vydáte se s námi na cestu plnou skvělých zážitků do pražských únikových her?

unikova hra