Proč je dobrá česká Pevnost Boyard?

Pravděpodobně už jste postřehli, že od této soboty 3. 9. 2016 se na Primě rozběhne česká Pevnost Boyard. Soutěž, která se od roku 1990 vysílala již ve 35 zemích světa se tentokrát dostane na české obrazovky, s českými herci a známými osobnostmi (nemáme rádi slovo celebrity).

Pevnost boyard je reálná hra

Samozřejmě, co jiného by to bylo? Jednorožec, nebo snad vozová hradba? Nepomátli jsme se. Jenom cítíme potřebu zdůraznit důležitost prvku hry v celém pořadu Pevnost Boyard. A to především hry, která se odehrává v reálném světě se skutečnými lidmi a obtížnými úkoly.

Ve trendu počítačových her, startující rozšířené a virtuální reality si tak znovu připomínáme, jak skvělé je hrát hru, kterou hraje naše vlastní tělo. Ať už máte, nebo nemáte rádi všechny Kotky, Prachaře, Kuchařový, Koháky (jo i my máme rádi Koháka, i když už je ohraný a pravděpodobně většinou zhulený) nebo třeba Honzu Čenskýho, tak vězte, že všichni jdou do soutěže, ve které budou překonávat vlastní strach, fyzické i psychické hranice.

Je normální si hrát

Styděli jste se někdy za svoje potěšení ze hry? Za to, že máte upřímnou radost, když hrajete jakoukoliv hru, když vyluštíte hlavolam, když složíte stavebnici s malým dítětem? Proč? Protože jsme dospělí lidé a ti už si nehrají? Tuhle hloupost nám možná říkali někde na střední škole, kdy v nás chtěli utlumit hravost, abychom byli hodní a v lavici nezlobili.

Hrát si je totiž pro člověka stejně přirozené, jako jíst nebo pít. Potlačováním hravosti a předstíráním dospělosti postupně ztrácíme míru kreativity, schopnost použití logiky a nakonec i zapojení přirozených pohybů těla v běžných aktivitách.

A proč je tedy dobrá česká Pevnost Boyard?

Velmi jednoduše proto, že Pevnost Boyard všechny zmíněné činnosti spojuje. Strach z pavouků, výšek, z neznámého, plnění silových, pohybových nebo třeba logických úkolů u dědy Rosáka (na tohle jsme zvědaví nejvíc). Všechny tyto činnosti jsou taková kalokagathia lidského těla i mysli.

A proč česká? Protože když něco dělají známé osobnosti, tak se to považuje za více normální a přirozené (vynechme debatu o ovcích, stádu a svobodě rozhodování). Jednoduše se společenský názor zase o něco více přiblíží k tomu, že hrát si je normální. A za to jsme na SolvePrague velmi rádi, protože my si moc rádi hrajeme v únikových hrách.

A teď už zbývá jenom přežít toho Boučka a můžeme se těšit na první díl v sobotu 3. 9. 20:15.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *