Bezbariérové únikové místnosti

Často se nás ptáte, které z únikových místností jsou vhodné i pro vozíčkáře a zda vůbec nějaké takové jsou. Vězte, že jsou, ale většinou to není až tak jednoduché. Nicméně jsme se na tuto otázku zeptali za vás samotných provozovatelů a níže vám přinášíme seznam vhodných (ale i těch nevhodných) místností pro hráče na vozíčku. Ještě než přejdeme k samotnému výčtu, musíme upozornit, že každý případ může být ve své podstatě trochu jiný a nejpřesnější informace vám tak vždy podá provozovatel na základě vaší situace.

Plně bezbariérové únikové místnosti

Bezbariérové místnosti jsou bez omezení vhodné pro hráče na vozíčku a pro hru není vyžadován ani žádný doprovod.

Tajemství hlavolamu

Hra je pro vozíčkáře bez omezení vhodná a pravidelně se jí tito hráči účastní.

Door Z

Vozíčkáři si mohou bez problémů užít místnost Loupež v Monaku, což dokazuje i jejich pravidelná účast. Pro informace o hrách Hanební pancharti a Kmotr: Omerta kontaktujte prosím provozovatele.

Únikové místnosti vhodné pro vozíčkáře s menší pomocí

Tato kategorie her vyžaduje většinou jen zdolání několika schodů pro vstup do místnosti, některé ovšem vyžadují lehčí pomoc doprovodu i při samotné hře.

Upíří hrobka

Místnost se nachází ve sklepení se strmými schody, hra by měla být nicméně s doprovodem hratelná.

Czech Trap

K místnosti vede 12 schodů bez výtahu a na některé věci nejde ve hře z vozíčku dosáhnout. Pokud s sebou ovšem bude mít vozíčkář pomoc a schody překoná, je hra Czech Trap hratelná.

DeCrypt

Pro vstup do místnost je třeba zdolat několik schodů a počítat se musí i s určitými nerovnostmi. Nicméně hru jako takovou si s menší pomocí užije i člověk na vozíčku.

Escapepoint

Hry Pokoj v Polské ulici a Bunkr v Čimické ulici jsou bezbariérové, nicméně je pro vstup třeba zdolat pár schodů/prudší rampu.

Do hry Novinář v Polské vede přístup přes 60cm široké dveře a je tedy na zvážení, zda jimi vozíček projede.

Escapex

V jednom bodě je třeba prolézt 70cm otvorem a vozíček je v takovém případě nutno podat druhou stranou přes jiný otvor. Hra tedy není pro vozíčkáře úplně vhodná, nicméně odehrát ji lze.

EscapeRooms Prague

Ani jedna z her není bohužel pro vozíčkáře z důvodu konceptu vhodná. Pokud ovšem dokáže hráč s pomocí překonat lehké překážky (0,5m zeď, přejít schody, projít užším otvorem), nebude mít s dohráním problém.

Escape The Room

Profesorova pracovna je vhodná i pro vozíčkáře, jediným úskalím jsou 4 schody vedoucí do místnosti. Escape bar pro vozíčkáře bohužel vhodný není, jelikož by se nedostali ke všem částem hry.

Pátrači

Případ Tajemství Keplerova teleskopu lze absolvovat v přítomnosti doprovodu. Hráči během pátrání urazí trasu přibližně 3km na rovném terénu, převážně na zpevněném povrchu.

Puzzle Room

Pokud se vám podaří zdolat 11 schodů v ulici Čechova 10 na Praze 7, pak si bez problémů zahrajete hru Golemova Skrýš. Bohužel Stroj času na té samé adrese není pro vozíčkáře vhodný.

TrapCatch

Hra Strýček v ohrožení není pro vozíčkáře vhodná, jelikož se bohužel nemají jak dostat do poslední části hry. Magický orloj je hratelný s pomocí doprovodu, kdy je nutné se dostat zúženým prostorem. Berte ovšem na vědomí, že ke všem hrám vede jedno patro schodů bez výtahu a rampy.

Únikové místnosti pro vozíčkáře nevhodné

Níže uvedené místnosti nejsou bohužel z různých důvodů pro vozíčkáře vhodné ani v případě doprovodu.

Armageddon Project

Hra není pro vozíčkáře vhodná.

Coderoom

Ani jedna místnost není pro vozíčkáře vhodná.

RiddleTwist

Místnost bohužel není pro vozíčkáře vhodná.

2 thoughts on “Bezbariérové únikové místnosti”

  1. Je bezva, že se o to někdo začal zajímat, ale s tím hodnocením jednotlivých her úplně nesouhlasím například Armageddon Project je určitě „víc bezbariérový“ než Escapex a takových příkladů je víc – mluvím z vlastní zkušenosti (máme v týmu hráčku na vozíčku) nicméně je pravda, že skoro vždy je potřeba asistence ale to je asi všem jasné. Také máme zkušenost, že se dají téměř bez problému zvládnout téměř všechny únikovky pokud je dobrá parta 🙂

  2. Taky bych se ráda jako mrňavá vozíčkářka zařadila do takové podobné party, nikdy jsem únikovky nehrála, ani nevím, co od nich mám očekávat, ale pro srandu cokoliv, kdyby někdo potřeboval handicap-člena, dejte vědět 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *