Bezpečnost únikových her u nás a ve světě

Českými i zahraničními médii proběhla zpráva o tragédii v Polsku při hraní únikové hry. Ihned poté se začala (zcela správně) diskutovat bezpečnost únikových her v Čechách a podle našich informací i ve většině dalších zemí.

Celou situaci jsme komentovali pro některá média, nejobsáhleji pak v článku na Idnes.cz. I když se jedná o první tragédii od vzniku únikových her, je potřeba ji brát vážně. Kontroly, které budou následovat, podporujeme a považujeme je za adekvátní.

Vyjádření Odboru požární prevence Hasičského záchranného sboru pro DVTV

Příčiny tragédie v Polsku

Podle prvních informací vybuchla v únikové hře nádoba s plynem po kontaktu s otevřeným ohněm, což by nasvědčovalo kritickému pochybení provozovatele. Celá situace je aktuálně v šetření kriminalistů a na oficiální výsledek šetření si budeme muset několik dní počkat. Do té doby se nechceme pouštět do žádných spekulací ani závěrů.

Incidenty ve světě

Jedná se o první vážný incident od vzniku únikových her v Evropě (od roku 2011) i ve světě (od roku 2007). Z dalších známých incidentů se nám podařilo dohledat jen vykloubené zápěstí z únikové hry v Kanadě ve Winnipegu a odřenou ruku Ariany Grande po zakopnutí o Jamese Cordena. Slyšeli jsme o únikových hrách v Rusku, kde vám záměrně ubližují, ale tam už se dostáváme pravděpodobně do jiné kategorie zábavy.

Nehody v únikových hrách v Čechách

Během našeho testování her a působení na trhu únikovek v Praze jsme se nesetkali s žádným vážnějším zraněním v únikové hře. Jelikož velmi často testujeme únikové hry ještě před jejich spuštěním, tak jsme se občas dostali do pár kuriozních situací, ale nikdy nic, co by ohrožovalo zdraví někoho z nás. Jednu hru jsme odehráli i s hráčkou, co měla berle a nohu po operaci. Přístupnosti únikových her jsme se věnovali více v článku Bezbariérové únikové hry.

V naprosté většině námi testovaných her jsou již nyní zcela běžné tyto bezpečností prvky:

1) nepracuje se s otevřeným ohněm
2) reálně se nezamykají hlavní vchodové dveře do únikové místnosti
3) jste neustále pod dohledem kamer a obsluhy (čím lepší obsluha, tím pozorněji vás sleduje, aby mohla dát relevantní nápovědu)

Ptali jste se nás:

Několik lidí a novinářů se na nás obrátilo s následujícími dotazy:

Na co si dát při vstupu pozor?

Při vstupu a především před samotnou hrou vám dobrý průvodce vše v klidu vysvětlí. Kromě požárního zabezpečení se můžete ptát na věci jako:  „Mohu si brát mobil s sebou? Bude vevnitř zima? Jsem občasný / vážný klaustrofobik / epileptik – vadí to?“ Atp. Na podobné otázky se můžete zeptat i před samotnou rezervací únikové hry na uvedených telefonních číslech u jednotlivých provozovatelů.

Zakázali mi vzít si do hry mobil, mám odejít?

Jsou únikové hry, ve kterých vám dříve zakazovali si brát dovnitř mobilní telefony. Hlavní účel byl zážitek ze hry – volání, smskování nebo focení hry skutečně zážitek nevylepší. Někde byl důvod, abyste si nemohli v tmavé místnosti posvítit baterkou na mobilu, který není součástí hry.

Jsme přesvědčeni, že po událostech v Polsku vám obluha dovolí si s sebou dovnitř brát mobilní telefony, pokud to budete vyžadovat. I když stále platí, že smskování a volání při hře výsledný zážitek určitě nevylepší.

Mám strach, co mám dělat?

Pokud jste ve strašidelné únikovce, tak je vše v pořádku. Strach a napětí z příběhu je velmi vyžadovanou a častou součástí mnoha her. Pokud máte strach z jiného důvodu, můžete kdykoliv kontaktovat provozovatele nebo obsluhu únikové hry a na vše se zeptat.

Mám negativní zkušenost z únikovky, co mám dělat?

Nebojte se psát recenze, ať už u nás nebo kdekoliv jinde. Naše negativní zkušenost se špatnou únikovou hrou byla důvodem k založení SolvePrague.cz. I proto necháváme všechny recenze od uživatelů na webu (pokud neprozrazují detaily ze hry) včetně těch negativních, čili uživatelé mohou sledovat aktuální trend recenzí (například, kdyby se hra zhoršila).

Závěrem

Celkově by nás velmi mrzelo, kdyby tato tragédie vedla k úpadku hraní únikových her. Považujeme je totiž po dlouhé době za velmi inteligentní a hravou zábavu, která vás nechá vždy alespoň na hodinu odpočinout od stresu z uspěchaného života.

Závažnost tragédie v Polsku si však plně uvědomujeme. Pokud máte nepříjemnou zkušenost z některé hry nebo další otázky, můžete nás kontaktovat na emailu info@solveprague.cz, na našem Facebooku, nebo rovnou napsat recenzi k příslušné hře. Pro zlepšování kvality únikových her jsou právě vaše osobní zkušenosti důležité.

1 thought on “Bezpečnost únikových her u nás a ve světě”

  1. Ono k velkému prů*eru stačí třeba i vadné elektrické vedení. Což se může snadno stát když v jedné pražské relativně úspěšné únikovce dělali s el. rozvody i nezkušení zaměstnanci. Spousta věcí se tam pojila dohromady jen izolepou a podobně. Docela se divím, že se tam ještě nic nestalo. Stejně tak přiotrávení nejen zaměstnanců, ale i hráčů „smradem“ toxických barev, vhodných pouze do venkovních prostor, kterými byl malován původní vzhled interiéru před pár lety. A mohla bych pokračovat dále….

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *